Bossen Wikelerbosk Wijckel

‘Mooi klein natuurgebiedje om te wandelen’

Middenin het Gaasterlandse dorpje Wijckel, achter de kerk, ligt het Wikelerbosk. Als je door de prachtige toegangspoort over de statige laan loopt, waan je je terug in de tijd. De statige laan voerde vroeger naar het buitenverblijf van de bekende vestingbouwer Menno van Coehoorn. De buitenplaats ‘Meerenstein’, die middenin het bos lag, is helaas lang geleden afgebroken, maar het omliggende park is bewaard gebleven. Op de plek van de state ligt nu een weilandje, prachtig beschut tussen de bomen, waar geregeld schaapjes grazen. In de winter laten ze het stukje land onder water lopen, en bij strenge vorst is het er helemaal genieten. Mensen uit Wijckel en wijde omtrek komen er dan om te ‘reed rieden’ op de mooist gelegen ijsbaan van Friesland.

Vooraan het bos vind je een paneel met daarop een routesuggestie, maar het is ook een fijn bos om zelf je pad te zoeken. Verdwalen kan bijna niet, het bos is niet groot. Lekker dwalen kan wel, over de statige lanen afgewisseld door smalle kronkelpaadjes. Laat je onderweg verrassen door bijzondere doorkijkjes naar de omliggende landerijen richting Sloten en het Slotermeer. Vergeet niet om tijdens je wandeling ook even de ‘Lytse en de grutte Berch’ te beklimmen. De Lytse Berch vind je als je na de poort het pad linksaf afwandelt in de hoek van het bos. Het heuveltje de ‘Grutte Berch’, vind je als je in het bos direct rechtsaf slaat en het pad achter de kerk langs volgt. Vanaf de Grutte Berch kun je in de winter genieten van het schitterende uitzicht op het Slotermeer.

Geschiedenis van het bos

Het Wikelerbosk is een rond 1860 aangelegd loofbos van 11 hectare in Franse geometrische stijl met adellijke lanen en rechthoekige vlakken. Die strakke stijl is later doorbroken door elementen uit de Engelse landschapsstijl toe te voegen. Het bos staat ook bekend als Van Coehoornbos.

Flora en fauna

Het bos is in 1949 aangekocht door It Fryske Gea vanwege de botanische rijkdom en de historische en recreatieve waarde van het bos. Het bos, voornamelijk begroeid met eiken, elzen, hulst, beuken, berken en varens, kent maar liefst 120 soorten paddenstoelen en in het voorjaar bloeit, vooral in het zuidelijke deel van het bos, de stinsenflora weelderig. Vingerhelmbloem, bosanemoon, halskraaganemoon, daslook, adderwortel en gewone vogelmelk komen in het bos voor. Het bos is domein van dassen en vleermuizen en kent het bos een rijke vogelbevolking die zich graag laat horen, waaronder de boomklever en boomkruiper, grote bonte specht, groenling, putter, appelvink, pimpelmees, roodborst, winterkoning, zwartkop, tuinfluiter, zanglijster.

Picknicktip: Dankzij het Histoarysk Wurkferbân Wijckel is er een prachtig theehuisje gerealiseerd in het bos waar vroeger een prieeltje van de buitenplaats stond. Waar vroeger de adel een kopje thee dronk, geniet nu jong en oud, zodra er voldoende ijs ligt, van koek en zopie. Daarnaast is het voor wandelaars en fietsers een prachtig plekje om meegebrachte versnaperingen te nuttigen.

Informatietip: Zowel in het bos als in het theehuisje hangen een aantal informatieborden die verhalen over de rijke geschiedenis van het bos en haar vroegere bewoners.

Parkeren:
Parkeren kan naast de kerk en bij het Dorpshuis.

Combineer natuur en cultuur: De Vaste Burchtkerk naast het Wikelerbosk is in het seizoen geregeld op zaterdag te bezichtigen en zeker een bezoekje waard. In de kerk staat het prachtige praalgraf van Menno baron van Coehoorn. De marmeren graftombe is een ontwerp van Daniël Marot, uitgevoerd door de Amsterdamse beeldhouwer Pieter van de Plas.

Wandeltip: It Fryske Gea heeft een mooie wandelroute in het Wikelerbos met aanvullende informatie die gratis verkrijgbaar is bij ons bezoekerscentrum of gedownload kan worden via: https://www.itfryskegea.nl/wp-content/uploads/2017/11/Wandelfolder-Wikelerbosk.pdf

Een zoekkaart stinsenplanten is gratis te downloaden via: https://www.itfryskegea.nl/wp-content/uploads/2017/08/zoekkaartstinzenflorawb.pdf

Wikelerhop

Voor een langere wandeling met nog meer natuur en cultuur kun je na het bos bij de in-/uitgang rechtsaf slaan de Menno van Coehoornweg op. Na een tijdje slag je rechtsaf de Lytse Jerden in. Je loopt dan langs de camping en door de weilanden. Na een tijdje kun je links het natuurgebied het Wikeler Hop in, een uitham van het Slotermeer. Dit gebied voert je door de wei- en rietlanden langs het Slotermeer naar het strandje ‘De Baaier’. Hier kun je pootjebaden, picknicken of een frisse duik nemen. Via het verharde pad kom je vervolgens weer op de Lytse Jerden die je langs het water naar het pittoreske stadje Sloten voert.  Sloten is al een bezienswaardigheid op zich; dit oude vestingstadje is door Menno van Coehoorn ontworpen en gebouwd. Wandel over het Bolwerk en langs de molen, het schavot, de stadsboerderij en de monumentale pandjes langs de gracht. Hier kun je genieten van een hapje en/of drankje op één van de gezellige terrasjes en een kijkje nemen in Museum Stedhûs. Via het fietspad langs de Wijckelerweg loop je vanuit Sloten weer naar Wijckel.

Het Wikelerhop is een natuurgebied van Staatsbosbeheer.

Meer Wikelerbosk

Kijk of er activiteiten zijn

Bezoekerscentrum Mar & Klif