Partners

Ontdek het landschap

 

In Bezoekerscentrum Mar en Klif is een uitgebreide expositie over Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân te zien. Daarnaast is het een kenniscentrum dat u in contact brengt met partijen om meer informatie over het landschap, de cultuur, de natuur en de geschiedenis te verkrijgen. En het landschap nodigt uit om verkend te worden: te voet, op de fiets of op het water. Ook vinden er regelmatig lezingen en excursies plaats. Bekijk de agenda.

Fietsknooppunt bij Wyldemerk Gaasterland

Wandelen en fietsen

Wandelend en fietsend ervaar je Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân en het Friese meren gebied op z’n best. Er liggen kilometers aan fiets- en wandelpaden door het weidse landschap, langs meren, over bospaden en glooiingen. Met het nieuwe wandelroutenetwerk en de Wandelkaart Zuidwest Fryslân met Gaasterland stippel je zelf gemakkelijk je route uit en loop je langs gemarkeerde bospaden.

Per e-bike, mountainbike of ‘gewone’ fiets zijn de mogelijkheden divers. Fietsers verbinden knooppunten gemakkelijk tot magnifieke fietsroutes. Op de Fietskaart Friese Meren met Zuid Friesland staan alle fietspaden inclusief het knooppuntennetwerk. Ook zijn er in Bezoekerscentrum Mar en Klif speciale themaroutes te koop of bezoek onze webshop.

Op het water

Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân wordt in het zuiden en westen begrenst door de IJsselmeerkust met oude havenstadjes, typische vissersdorpen en steile kliffen. Daarnaast heeft het een oneindig netwerk van meren, vaarten en plassen. Ieder type watersporter kan hier goed terecht. Speciale gebieden zijn geschikt gemaakt voor het snelle werk. Daarentegen zijn veel wateren toegankelijk voor de meeste watersporten, afhankelijk van diepgang en de hoogte van de (vaste)bruggen. Ook varen met een skûtsje, praam of rondvaartboot is genieten en geeft weer een hele andere kijk op het landschap.

Excursies door het landschap

Het Nationaal Landschap leer je het beste kennen door het veld in te gaan. Dat wordt nog leuker als je met een ervaren gids op pad gaat die je op bijzonderheden wijst en de verhalen van het landschap smeuiig kan vertellen. De natuurorganisaties zoals It Fryske Gea, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en het IVN organiseren regelmatig  fiets- en wandelexcursies door het gebied. Echte aanraders! Kijk op de agenda wanneer deze excursies plaatsvinden.

Wilt u met een groep op stap en zoekt u een goede boswachter die uw excursie kan begeleiden? Alle natuurorganisaties bieden in hun gebieden (voor zover deze zijn opengesteld voor publiek) die mogelijkheid. Wilt u hier gebruik van maken? Het handigst is dat u rechtstreeks contact opneemt met de betreffende natuurorganisatie.

  • It Fryske Gea beheert het grootste deel van de IJsselmeerkust, inclusief de buitendijkse gebieden zoals de Makkumerwaard. Andere bekende gebieden zijn het Rijsterbos en de oevers van de Fluessen.
  • Staatsbosbeheer beheert grote delen van de bossen van Gaasterland en de oevers van het Sneekermeer.
  • Natuurmonumenten beheert het Oudemirdumer Klif, enkele Gaasterlandse bossen en grote weidevogelgebieden in de buurt van Wommels.
  • Het IVN verzorgt excursies in gebieden van de verschillende natuurorganisaties.
excursie

Boek een lezing over het landschap

De natuur, de ontstaansgeschiedenis, de aanleg van dijken en wegen of de landbouw, over het Nationaal Landschap is heel veel te vertellen! Er zijn verschillende sprekers die over deze onderwerpen boeiende lezingen kunnen geven. Wij noemen hen de ‘grút-ambassadeurs’ van het Nationaal Landschap. Geograaf Jacob van der Vaart is bij uitstek een kenner van de ontstaansgeschiedenis van Zuidwest Fryslân, historica Alice Booij vertelt graag hoe vroeger het vervoer over water ging en dat de komst van wegen een grote sociale verandering op gang bracht. Boerin Geartsje Postma vertelt boeiend over de geschiedenis van de landbouw en Ger Bosklopper laat u graag zien hoe divers de natuur in Zuidwest Fryslân is.

Een lezing van één van de grút-ambassadeurs is interessant voor verschillende gezelschappen, bijvoorbeeld voor vergaderingen van een dorpsbelang, een avond voor ondernemers of een bijeenkomst van Vrouwen van Nu. De sprekers kunnen de lezing aanpassen aan het gezelschap waar ze voor spreken. Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op met Bezoekerscentrum Mar en Klif, info@marenklif.nl of 0514-571777.

Zo nu en dan organiseert Mar en Klif lezingen in eigen huis. Ook zijn er andere organisaties die interessante lezingen over het landschap organiseren, bijvoorbeeld de natuurorganisaties en de historische verenigingen in het gebied. Benieuwd? Kijk in de agenda welke lezingen binnenkort plaatsvinden.