Organisatie
Stichting Erfgoed, Natuur en Landschap
De stichting Erfgoed, Natuur en Landschap bestaat uit verschillende locaties en afdelingen, ieder met zijn eigen identiteit, (deel)doelstelling en sterke kanten. Wat de locaties en afdelingen met elkaar verbindt is de liefde en het respect voor het erfgoed, het besef dat dit landschap en het erfgoed is gemaakt (en nog steeds wordt gemaakt) door mensen. De wens is dit te behouden en door te geven aan volgende generaties.
locatie Museum Joure (adres Geelgietersstraat 1 te Joure),
locatie bezoekerscentrum Mar & Klif (adres De Brink 4 in Oudemirdum) en
afdeling Groen Doen (eveneens gevestigd aan De Brink 4 in Oudemirdum).
Wat willen we betekenen en waar gaan we voor?
- We willen jonge en oudere bewoners van de streek en toeristen laten zien hoe ons landschap en de bebouwde omgeving – en daarbinnen regionale ambachten en maakindustrie – zich door de eeuwen heen hebben ontwikkeld en nog steeds ontwikkelen.
- We willen materiële en immateriële sporen uit het verleden behouden en onderzoeken, presenteren en documenteren en er bekendheid aan geven.
We willen mensen stimuleren om te leren van de geschiedenis, van de natuur en van het vakmanschap. En om die kennis te gebruiken om op een duurzame manier om te gaan met de eigen leefomgeving.
Bezoekerscentrum Mar en Klif laat de bijzondere geschiedenis en natuur van Nationaal Landschap Zuidwest Friesland zien. Doelgroepen zijn zowel bewoners van het gebied als toeristen. Daarnaast worden er regelmatig in samenwerking met andere organisaties (o.a. Historysk Wurkferban) wisseltentoonstellingen georganiseerd. Andere taken die door het bezoekerscentrum worden uitgevoerd zijn o.a.:
- Organisatie aanbod natuurexcursies (i.s.m. natuurorganisaties) en kindermiddagen (i.s.m. diverse kleine ondernemers) met name in vakantieperiodes
- Aanbod van natuur-ontdek-routes (o.a. het bekende Kabouterpad)
- Trekkersrol Gaasterlandse Natuurweek (in herfstvakantie, vooral gericht op gezinnen)
- Organisatie cursus Ambassadeur van het Nationaal Landschap
- Beheer Vlindertuin Lemmer
In het bezoekerscentrum is een agentschap van VVV Waterland van Friesland gevestigd. Werkzaamheden zijn:
- Advies en doorverwijzen van toeristen en dagjesmensen aan de balie, telefonisch, per mail en via social media
- Verzorgen van een compleet aanbod van gratis en verkoopmateriaal
- Het onderhouden van de toeristische website, bijhouden van de agenda, etc.
- Het leveren van input voor free-publicity, bijzondere acties, medewerking aan de VVV-gids, e.d.
- Het ontwikkelen van arrangementen op maat, e.d.
Kijk voor meer informatie op www.waterlandvanfriesland.nl
Natuur- en Milieueducatie Groen Doen brengt aanbod in de gemeenten De Fryske Marren en Súdwest-Fryslan op het gebied van natuur- en milieueducatie bij elkaar en biedt dat aan voor een abonnementsprijs per leerling aan basisscholen in die gemeenten. Ca. 75% van de scholen is lid. Incidenteel is er ook aanbod voor andere doelgroepen (VO, BSO, peuterspeelzalen e.d.). Het abonnement bestaat uit een:
- Gevarieerd aanbod van activiteiten (bv. spelprogramma’s met Staatsbosbeheer of met ons, bezoek aan de boer, bezoek aan de kinderboerderij, bezoek aan Woudagemaal e.d.
- Een aanbod van projecten op het gebied van duurzaamheid
- Gebruik van gevarieerd aanbod van leskisten, opgezette dieren, e.d. De leskisten kunnen bij een bibliotheek naar keuze opgehaald worden (ze worden vervoerd door de bibliotheekexpeditie)
Kijk voor meer informatie op www.groendoen.net