Partners

Scholen

Op bezoek bij Mar en Klif – Tabletroute ‘Quest door het landschap’

Voor scholen is een bezoek aan Bezoekerscentrum Mar en Klif een geslaagd uitje, bijvoorbeeld als schoolreisje, maar een bezoek past ook erg goed in het lesprogramma! Voor het bezoekerscentrum is de speciale tabletroute ‘Quest door het landschap’ ontwikkeld. Door middel van allerlei doe-opdrachten leren kinderen meer over de eigen leefomgeving. In Mar en Klif hangen een aantal tablets. Op elke tablet staan meerdere leuke opdrachten. Zo kruipen kinderen o.a. in de huid van een archeoloog en gaan ze op zoek naar vondsten uit een ver verleden. Hoe ziet het skelet van een mammoet eruit? En kun je dat ook in elkaar zetten? Hoe maak je een trechterbeker? Welke vissen leefden er in de Zuiderzee? Ook moeten weidevogels en hun kuikens bij elkaar worden gezocht, staat braakballen pluizen op het programma en worden er stinzen gebouwd. De tabletroute heeft twee versies: één voor leerlingen uit groep 1 t/m 4 en één voor leerlingen uit groep 5 t/m 8.

Kosten voor de tabletroute bedragen €2,- per leerling. Is uw school lid van Groen Doen? De tabletroute wordt ook via Groen Doen aangeboden.

Neem voor meer informatie of reservering (noodzakelijk) contact op met Bezoekerscentrum Mar & Klif, tel. 0514-571777 of info@marenklif.nl.

trechter beker kleien

Liever naar buiten met de klas?

De natuur-ontdekpaden die door Bezoekerscentrum Mar en Klif worden aangeboden zijn voor scholen ook erg geschikt. Voor elke groep is er een leuke leerzame route. Kijk hieronder voor meer informatie per route. Is uw school lid van Groen Doen? Deze routes worden ook via Groen Doen aangeboden.

full34125801

Vrolijke kaboutertjes wijzen je de weg…

Speciaal voor de kleinste boskaboutertjes: het kabouterpad! Het kabouterpad is ongeveer 1 kilometer en gaat door het bos Elfbergen. Je kunt het kabouterpad met één kind of met een groepje doen.

Langs het Kabouterpad staan vrolijk gekleurde kaboutertjes. In je kabouterboekje zie je welke opdracht of spelletje bij welke kabouter hoort.  De kabouters vragen de kinderen om te voelen, tellen, zingen, meten, springen en nog veel meer.
Het kabouterpad duurt ongeveer 1 uur en is leuk te combineren met een picknick (picknicktafels staan bij de vijver en langs het brede zandpad vanaf de werkschuur van Staatsbosbeheer richting de vijver).

Het kabouterpad kost € 2,00 per leerling. Elk groepje van 4/5 kinderen krijgt een opdrachtenboekje. Het kabouterpad doen met de klas? Neem dan van tevoren even contact op, dan leggen wij de spullen klaar.

hippe-heksen-pad

Speuren als heks naar paddenstoelen

Het Hippe Heksen en Paddenstoelenpad is een avontuurlijke route voor peuters en kleuters door het sprookjesachtige Rijsterbos!

In dit bos staan 10 vrolijke paddenstoelen. Bij elke paddenstoel hoort een opdracht. Zo leer je spelenderwijs van alles over paddenstoelen, dieren en bomen.

Het Hippe Heksen en Paddenstoelenpad kost € 2,00 per leerling. Elk groepje van 4/5 kinderen krijgt een opdrachtenboekje. Deze route doen met de klas? Neem dan van tevoren even contact op, dan leggen wij de spullen voor je klaar.

full34125918

In het spoor van de das

Door een droge sloot, over smalle paadjes, het Dassenpad is een echt avontuur voor 6- en 7-jarigen. Maar als je de dassenbordjes volgt, kun je niet verdwalen.

Bij elk dassenbordje hoort een opdracht. Eten voor de das zoeken bijvoorbeeld. Of lopen als een das. En er zijn nog veel meer leuke opdrachten.

Het Dassenpad kost € 2,00 per leerling. Elk groepje van 4/5 kinderen krijgt een opdrachtenboekje. Er is geen kistje of tasje nodig om de opdrachten te doen. Het Dassenpad is te koop bij Bezoekerscentrum Mar en Klif. Kom je met een klas? Neem dan van tevoren even contact op, dan leggen wij de spullen voor je klaar.

Specht 1

Speur naar verstopte spechten in de boom

Voor kids van 6-9 jaar zijn een aantal spechten verstopt, hoog in de bomen. Je vindt ze rond de vijver van bos Elfbergen. Ze horen bij het Spechtenpad.

Bij elke specht hoort een leuke opdracht. Die staat in het mooie opdrachtenboekje. In het spechtenrugzakje zitten allerlei materialen die je nodig hebt om de opdrachten uit te kunnen voeren. Tijdens het Spechtenpad ga je een echt spechtennest opmeten, bomen meten, kleine beestjes zoeken, je leert welke vijanden een specht heeft en nog veel meer.

Het Spechtenpad duurt ongeveer 1,5 uur. Als je alle opdrachten hebt gedaan, breng je het rugzakje terug naar Mar en Klif. Het Spechtenpad kost € 2,00 per leerling. Elk groepje van 4/5 leerlingen ontvangt een rugzakje en een opdrachtenboekje.

Het Spechtenpad doen met de klas?  Neem dan van tevoren even contact op, dan leggen wij de spullen voor je klaar.

Beeld boswachter 3 closeup

Op zoek naar houten bosbeesten

Kids van een jaar of 8 tot 10 gaan lekker de natuur in met het Bosbeestenpad. Het pad duurt ongeveer 1,5 uur. In bos Elfbergen staan prachtige houten beelden van bosbeesten. Bij ieder bosbeest hoort een opdracht en leer je over de natuur. Zo kun je met een meetlint meten hoever een ree kan springen, je gaat op zoek naar diersporen, de temperatuur meten met een thermometer en de windrichting uitzoeken met een kompas en nog veel meer.

Het ‘Bosbeestenpad’ kost € 2,00 per leerling. Elk groepje van 4/5 kinderen ontvangt een kistje en een opdrachtenboekje. Wil je met de klas het Bosbeestenpad doen? Neem dan van tevoren even contact met ons op, dan leggen wij de spullen klaar.

Rugzakroute

Met onze rugzakjes ontdek je de natuur!

Onze rugzakroutes zijn superleuk voor kinderen vanaf 10 jaar. Er zijn 2 routes, eentje door bos Elfbergen en één door het Rijsterbos. De routes zijn ongeveer 5 km (ca. 2 uur). In de boekjes staan leuke opdrachten en weetjes. Zo kun je met hulp van een zoekkaart uit de rugzak onderzoeken welke vogel- en boomsoorten je onderweg tegenkomt of met een kompas de windrichting bepalen.

De Natuur-ontdek-route kost € 2,00 per leerling. Elk groepje van 4/5 kinderen ontvangt een rugzakje en een opdrachtenboekje. Wil je met de klas één van de rugzakroutes doen? Neem dan van tevoren even contact met ons op, dan leggen wij de spullen klaar.

Natuur- en Milieueducatie Groen Doen

Scholen uit de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren kunnen gebruik maken van de activiteiten van ons netwerk voor Natuur- en Milieueducatie Groen Doen. Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.groendoen.net

waterdiertjes