Partners

_MUL5636__klein_

Vaste tentoonstelling & tuin

 

Vaste tentoonstelling

Benieuwd naar de geschiedenis van Zuidwest Friesland? Of wil je weten welke dieren er leven? Struin een uur (of twee) door de vaste tentoonstelling van Mar en Klif. Een prachtige manier om Nationaal Landschap Zuidwest Friesland te ontdekken. De tentoonstelling is geschikt voor volwassenen en kinderen. Terwijl de kids lekker aan de slag gaan met de vele doe-activiteiten, kunnen volwassenen lekker door de expositie dwalen en kennis maken met de verhalen over de geschiedenis van ons landschap. Maar ze mogen natuurlijk ook de glijbaan even proberen!

Geschiedenis van de ijstijd

Ons landschap is voor een groot deel gevormd in de voorlaatste ijstijd. De invloed van het ijs zie je overal terug. In onze ‘ijsgrot’ (waar kinderen over een glijbaan naar binnen komen) vertellen we waar je de sporen van het ijs nog kunt zien.

Natuur in bos, weide en IJsselmeer

Een visdiefje, een slobeend of een bosmuis? Bij Mar en Klif kun je ze van dichtbij bekijken. Er zijn heel veel opgezette vogels te zien. In onze ‘dassenburcht’ neem je een kijkje onder de grond. Vanuit de uitkijktoren heb je weer een heel ander zicht op de tentoonstelling!

Het ontstaan van bossen in Gaasterland

Gaasterland is niet altijd zo bosrijk geweest als nu. Bij Mar en Klif laten we de gereedschappen van de oudste bewoners van de streek zien (probeer zelf ook eens zo’n vuurstenen mes) en vertellen over de buitenhuizen en de aanleg van de bossen.

Landbouw op de klei

Langs de IJsselmeerkust ligt een strook vruchtbare kleigrond. Al in de middeleeuwen was dit een rijk gebied. Dat zie je nog aan de vele stadjes en de prachtige boerderijen. Mooie maquettes daarvan zie je bij Mar en Klif.

Geschiedenis van het veen

Ooit lag er tussen Sneek en Gaasterland een metershoge heuvel van veen. Door ontwatering is het veen helemaal verdwenen. Nu liggen er op die plekken grote meren. Bij Mar en Klif zie je de restanten van verdronken dorpen en schaalmodellen van moderne zeiljachten. Kinderen leven zich uit in ons Optimistje.

De Zuiderzee

Vroeger lag Zuidwest Friesland aan zee! Eeuwenlang is gestreden tegen het water. Daar vertellen we bij Mar en Klif mooie verhalen over. Natuurlijk komt de visserij en de geschiedenis van havenstadjes als Hindeloopen en Stavoren ook aan bod.

V2-raketten en andere oorlogen

Langs de kust van de Zuiderzee zijn heel wat oorlogen uitgevochten. Bijzonder is dat het Rijsterbos in de Tweede Wereldoorlog de lanceerplek van V2-raketten was. Bij Mar en Klif is een documentaire en een prachtige maquette te zien.

Vissen
heemtuin

Heemtuin: klein Gaasterland

Bezoekerscentrum Mar en Klif heeft een mooie, kleine heemtuin. In de tuin zijn verschillende biotopen uit Gaasterland aangelegd. Bij elke biotoop zie je de wilde planten (en soms insecten en andere dieren) die in de natuur ook in zo’n gebied voorkomen. De heemtuin wordt onderhouden door een werkgroep van vrijwilligers van IVN Súdwesthoeke. De tuin is onder openingstijden van het bezoekerscentrum vrij toegankelijk.

Op dit moment is in de heemtuin de expositie ‘Wild en Eetbaar, wildplukplanten uit eigen omgeving’ te zien.